سیر مراحل تکاملی یک کودک طبیعی

وقتی نوزادی به دنیا میآید، اولین سوالاتی که برای هر پدر و مادری ایجاد میشود که علایم کودک طبیعی چگونه استاین است که:
آیا کودک ما سالم است؟
ویژگیهای یک کودک طبیعی و سالم چیست؟
روند رشد او به صورت طبیعی و درست است؟
در پایان این بخش لازم است به چند نکته اشاره شود:
– یادگیری کودکان به شرایط و محیط فرهنگی و اجتماعی خانواده و جامعه ای که در آن زندگی می کنند، ارتباط مستقیم دارد. به عبارتی هر چقدر با کودک ارتباط بیشتر و موثرتری برقرار کنید و مطالب بیشتری را به او بیاموزید از نظر جنبه های مختلف رشدی، پیشرفت بیشتری میکند.
-در بعضی مهارت ها خصوصا مهارت های حرکتی و گفتاری، عامل ژنتیک و ارث تاثیر زیادی دارد مثلاً در یک خانواده ممکن است بیشتر کودکان در دو سالگی به خوبی صحبت کنند ولی در خانواده دیگر اکثر آنها هنوز در چهار سالگی در بیان جملات ساده مشکل داشته باشند.
–مشکلات جسمی، حرکتی و بیماری ها تاثیر زیادی در یادگیری و پیشرفت ذهنی و حرکتی کودک دارد. کانی که در چند سال اول زندگی از بیماریهای سختی رنج میبرند یا مبتلا به سوء تغذیه هستند، از نظر جنبه های مختلف رشدی دچار تاخیر می شوند که ممکن است هیچ ارتباطی به توان هوشی و ذهنی آنها نداشته باشد.
–بعضی از مشکلات حسی و حرکتی مثل نابینایی و ناشنوایی و یا فلج اندامها تاثیر زیادی بر برخی از جنبه های رشدی دارد، به طوری که کودک با وجود داشتن هوش طبیعی، بسیاری از مهارتها را با تأخیر کسب میکند و فقط وجود یک پدر و مادر آگاه و علاقمند و فعال در درمان می تواند آنها را در حد توانشان پرورش دهد.
کودکان عادی،بسیاری از این مهارتها را به وسیله ارتباط برقرار کردن با محیط کسب میکنند و لازم نیست به آنها آموزش داد ولی کودکان کند ذهن باید تحت آموزش مداوم و ویژه قرار بگیرند، تا این مهارتها را به دست آورند.اکنون با مطالعه دقیق ویژگیهای یک کودک طبیعی و مقایسه فرزند خود با آن میتوانید متوجه شوید آیا کودکتان از نظر رشدی عقب تر از حد معمول است یا خیر.