علائم کودکان کم توان ذهنی چیست؟

آیا کودکان کم توان ذهنی مشکلات جسمی نیز پیدا میکنند؟
آیا میدانید بعد از دیدن چه علائمی در کودکتان باید به توانایی ذهنی او شک کنید؟
اکنون نوبت آن رسیده که بدانید در صورت دیدن چه علائم و مشکلاتی در کودکتان باید به توانایی ذهنی او شک ببرید و برای معاینه و بررسی بیشتر به پزشک و متخصصین مربوطه مراجعه کنید.
مهمترین علائمی که ممکن است دلیل بر کم توانی ذهنی باشد، عبارت است از علائم ظاهری و جسمی ،مشکلات حرکتی، اختلالات حسی و درکی، مشکلات گفتاری و اختلالات رفتاری که در مورد هر یک توضیح می دهیم.
همانطور که در مبحث طبقه بندی کودکان کم توان ذهنی بیان شد معمولاً هرچه مشکل ذهنی فرد بیشتر باشد، مشکلات ظاهری و جسمی بیشتری دارد. از جمله این مشکلات عبارتند از:
کوچکی و بزرگی بیش از اندازه ی سر که تحت عنوان میکروسفالی و ماکروسفالی نام می بریم که از همان بدو تولد قابل تشخیص می باشد. یکی از علل کوچکی و بزرگی سر زود بسته شدن و دیر بسته شدن نرمی جمجمه یا همان ملاج در نوزاد می باشد که اگر زود تشخیص داده و درمان شود میتوان از عوارض بعدی آن جلوگیری کرد.
تاثیر زیادی در یادگیری،کسب تجربیات مختلف در شناخت محیط دارد و همچنین ثابت شده است که هوش، اثر مستقیم بر مهارت های حرکتی دارد.
معمولاً اگر کودکان باهوش اگر دچار نقص عضو یا مشکلات عضلانی و اسکلتی نباشند ،از نظر حرکتی مخصوصا حرکت های ظریف دست، ماهرانهتر از کودکان کند ذهن عمل می کنند.
از جمله مشکلات بارز اکثر کودکان کمتوان ذهنی، تاخیر در حرکت یا خامی حرکات آنهاست یعنی این کودکان،دیرتر از کودکان طبیعی گردن میگیرند، دیرتر می نشینند و راه میروند و در انجام سایر مهارتهای حرکتی بسیار بیدقت عمل میکنند.
یکی از علتهای این تاخیر حرکتی، عدم درک درست مغز از وضعیتهای بدنی است یعنی چون کودک از نظر درکی ،ضعیف است، به خوبی نمیتواند مهارتها را تقلید کند و یاد بگیرد. از علتهای دیکر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مشکلات درکی، ضعف در حس عمقی، مشکل در جهتیابی و درک روابط فضایی،ضعف در برنامهریزی حرکتی و تعادل و عدم هماهنگی اندامها و سفت بودن یا شل بودن بیش از حد عضلات که با ارزیابی دقیق درمانگر میتوان پی برد که مشکل حرکتی کودک ناشی از کدام عوامل فوق است.
حرکت تاثیر زیادی در استقلال فرد در زندگی دارد، جابجا شدن در منزل، لباس پوشیدن، استفاده از توالت ،غذا خوردن ،به مدرسه رفتن، همه فعالیتها نیاز به حرکت دارد، بنابراین قبل از اینکه کودک را از نظر انجام فعالیتها و مهارتهای زندگی مستقل کنیم باید مشکلات حرکتی او را ارزیابی، تشخیص و درمان کنیم.
صحبت کردن از مهمترین راه های ارتباط انسان ها با همدیگر است.
نوزاد در ابتدای تولد با گریه کردن، این ارتباط را ایجاد می کند و خواستههایش را به ما میفهماند.
بنابراین گریه کردن نوزاد و صداهایی که با دهانش تولید میکند، مقدمه صحبت کردن اوست و رابطه مستقیمی با هوش و درک کودک دارد.
همانطور که در طبقه بندی کودکان کمتوان ذهنی گفته شد، هرچه سطح هوشی کودک پایین تر باشد، توان درک صحبتهای دیگران و بیان خواسته هایش کمتر میشود.
کودکانی که زودتر سخن گفتن را شروع میکنند، دامنه لغات زیادی دارند، زیبا و درست صحبت میکنند، معمولاً از هوش بالاتری برخوردارند.
از عوامل اصلی تاخیر و ناتوانی در گفتار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بنابراین در تشخیص و درمان مشکلات گفتاری، نیاز به یک تیم درمانی شامل متخصصین مغز و اعصاب، گوش و حلق، اطفال، روانپزشک و روانشناس، کار درمان، گفتار درمان، و شنوایی سنج و خانواده فرد می باشد.
کودکان کم توان ذهنی، به علت اینکه توان تجزیه و تحلیل شرایط خودشان را کمتر دارند، نمی توانند هیجانات خود را به خوبی کنترل کنند، کارهای خوب و بد را به درستی تشخیص نمیدهند و عواقب رفتارهای خود و تاثیرات آن بی توجه هستند و اختلالات رفتاری در آنها بیشتر دیده میشود.
این کودکان معمولاً پرخاشگر،لجباز،هواس پرت، بی قرار و ناآرام هستند. رفتارهایی مثل مکیدن انگشت شست یا جویدن ناخن، شب ادراری ،چیف و فریاد کردن، خنده و گریه های بی دلیل، گوشه گیری و ترسهای غیر طبیعی در اکثر آنها دیده می شود.
بدن ما از طریق پنج حس اصلی یعنی لامسه،حس بویایی، شنوایی، بینایی و چشایی با محیط بیرون ارتباط برقرار میکند.
تحریکات خارجی را از طریق گیرندههای مخصوص هر یک از این حسها که در پوست، بینی، چشم و زبان است، دریافت میکند.
این اطلاعات را به مراکزی که در مغز برای تفسیر هر یک از آنها وجود دارد میفرستد و پاسخ مناسب را میدهد.
این پاسخ میزان درک ما را از تحریک نشان میدهد.
اگر هر یک از این مراکز در حواس درمغز به درستی کار نکند ،با وجود سالم بودن چشم،گوش، پوست، زبان و بینی فرد نمی تواند عکس العمل و پاسخ رفتاری و حرکتی درستی به نور،صدا،لمس،مزه و بو بدهد.
همین امر سبب ایجاد اختلالات زیادی در جنبههای مختلف رشدی اعم از رشد ذهنی، حرکتی و رفتاری فرد می شود.
این اختلالات در کودکان کمتوان ذهنی بسیار شایع است.
اعضای مختلف تیم توانبخشی خصوصاً کاردرمانگران با کمک والدین میتوانند به درمان اختلالات درکی کودک بپردازند .